Ontmoet de commissies!

Commissie ENVI
Bij de commissie ENVI (Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid) wordt er overlegd over de plastic vervuiling van oceanen, rivieren en meren. De focus ligt op kleine microplastics en andere plastic voorwerpen die vaak veel schade aanrichten aan deze wateren. De oplossing voor dit vraagstuk kan volgens de commissie worden gevonden in het oprichten van organen die proberen het aantal plastic in dit soort natuurgebieden te verminderen. Ook bespreekt de commissie hoe zij mensen willen aansporen om hun afval niet zomaar op straat te gooien en hoe je goed het milieu schoon houdt. De commissie is het onderling redelijk snel met elkaar eens en ze stellen scherpe vragen aan elkaar. Ze overleggen zorgvuldig met elkaar over de IC’s en OC’s en de formulering daarvan.

Commissie ECON
De Commissie ECON onderzoekt momenteel de spannende mogelijkheden van een Europese Digitale Euro. Ontwikkelingen op dit gebied lijken erop te wijzen dat we mogelijk een digitale versie van onze geliefde euro zullen zien, uitgegeven door centrale banken en gedekt door de overheid. Dit zou niet alleen de risico's voor consumenten en bedrijven verlagen, maar roept ook vragen op over toegankelijkheid: wie mag deze munt gebruiken? Een serieuze discussie binnen deze commissie concentreerde zich op de aspecten van gebruikersprivacy, waarbij de leden verschillende standpunten innamen over hoe deze kwestie het best kon worden aangepakt. De digitale munt is een ontwikkeling die Europa zou kunnen verbeteren, aldus de commissie. De vergadering van de commissie ECON was dan ook buitengewoon boeiend om bij te wonen. 

Commissie IMCO
Bij de commissie Interne Markt en Consumentenbescherming werd er ook hard gewerkt. 

Zo zijn Deep Fakes, de privacy van de gebruiker en data waar AI op gebaseerd is besproken. Genoeg problemen om de resolutie omheen te bouwen dus. 

Op de tweede dag was het doorspitten van de OC’s erg belangrijk want hoe zorg je ervoor dat AI geen mensenrechten en levens schaadt? Het overnemen van banen door AI was van grote zorg. Zo kun je namelijk elke werknemer, theoretisch gezien, vervangen door AI. Een waarschuwing over misinformatie bij elk zoekresultaat leek een goede oplossing om de gebruiker te beschermen volgens Zweden. Maar ook deze OC heeft een keerzijde. Dit kan namelijk irritant zijn voor de gebruiker en de consumenten belemmeren in het gebruik van zoekmachines. Kroatië vond deze OC daarom ook overbodig en ondersteunde dit met het feit dat er ook geen waarschuwingen zitten op youtube kanalen zoals PowNews, een kanaal dat veel nepnieuws verspreidt. De commissie vond het van belang dat belangrijke beslissingen van AI in hoge risico sectoren werden nagekeken door mensen, zo zou AI bijvoorbeeld geen raket kunnen afvuren.


Commissie AFET/SEDE

De commissie AFET/SEDE behandelt het vraagstuk 'Hoe kan de Europese Unie meer samenwerken op het gebied van defensie?'

Woensdag ging het debat vooral over of er een Europees leger moet komen. Dit leek in eerste instantie handig, maar bij nader inzien bleek dat er toch een heleboel nadelen zouden zijn als er een Europees leger geïntroduceerd zou worden. 

Bij het debat van donderdag heeft de commissie het ruim een uur over het unanimiteitsbeginsel binnen de EU gehad. Dit beginsel willen ze tijdelijk afschaffen om snellere beslissingen te kunnen maken over tijd-dringende onderwerpen. Zoals, onder andere, de oorlog die zich momenteel in Israël en Palestina afspeelt. Sommige landen zijn voor het idee dat het unanimiteitsbeginsel in zijn geheel wordt afgeschaft, alleen was de meerderheid het daar niet mee eens. Ook speelde de vraag wat dan precies deze “tijd-dringende zaken” zijn. 

Voor de rest is het een vloeiend gesprek met veel interactie tussen de delegatieleden.

Commissie EMPL
In de Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken (EMPL) gaat het over het vraagstuk van arbeidsmarktparticipatie en gelijke beloning van vrouwen. De arbeidsparticipatie is bij de vrouw lager dan bij de man. Vrouwen hebben vaak een lagere positie dan mannen en werken in slecht betalende sectoren, wat leidt tot loonverschillen. In de Europese Unie verdienen vrouwen aanzienlijk minder dan mannen. In 2021 bedroeg deze loonkloof 12,7%. Er zijn ook grote zorgen over de kwaliteit van de werkomgeving. Intimidatie moet voorkomen worden en er zijn richtlijnen gemaakt, zoals strengere straffen na een eerste overtreding, mogelijkheden creëren om anoniem intimidatie te rapporteren en overplaatsing van ofwel het slachtoffer of van de vermoedelijke dader als de mogelijkheid bestaat dat er intimidatie heeft plaatsgevonden.

Commissie AGRI
Bij de commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling werd besproken wat de Europese Unie kan doen om de voedselproductie in Europa zeker te stellen en te verduurzamen. Ze hebben hierbij een vleestax en een norm voor het aantal vee per hectare besproken. De delegatie Frankrijk en Italië zijn daarin het meest terughoudend, vanwege hun grote landbouw export. Frankrijk lijkt vooral een verdere boerenopstand te vrezen. Verder hebben Zweden, Estland en Slovenië een alliantie opgebouwd, berustend op hun verenigde doel om de veestapel juist te verminderen. Overigens is het orgaan MEST (Meer Eten Stimuleert Technologie) opgericht. Al om al wordt er hevig gedebatteerd over de hopelijk duurzamere toekomst van de Europese landbouw.

Wil je meer foto’s zien? Check dan onze insta hier!

Vorige
Vorige

Een pers-expert op bezoek!

Volgende
Volgende

Dag 1: Ons pakkie ‘an!