Ontmoet de commissies van MEP 2023

Commissie TRAN

Bij de commissie TRAN (Vervoer en Toerisme) wordt de bijdrage van de EU aan milieuvriendelijk transport behandeld. Er ligt tijdens de commissievergaderingen vooral focus op de toekomst van transport in Europees verband en het verduurzamen van reizen. Ook werd besproken hoe klimaatverandering een rol kan spelen in het genoodzaakte gebruik van milieubelastend transport.

Commissie AFET-SEDE

De commissie AFET-SEDE (Buitenlandse Zaken - Veiligheid en Defensie) bespreekt tijdens de commissievergaderingen de bevordering van veiligheid op ruimtegebied binnen de EU. Ook wordt modernisering van de ruimtevaart en de verslechterde positie van de EU in de huidige ruimterace (en Russische invloed op deze ontwikkelingen) besproken. Naast ruimtevaart komen ook de beveiliging van data en bescherming tegen spionage als onderwerpen voor. Ook wordt er geconstateerd dat de afhankelijkheid van satellieten in de EU betekent dat we ze beter moeten beschermen.

Commissie DEVE

De commissie DEVE (Ontwikkelingssamenwerking) houdt zich bezig met de uitbesteding van financiële steun die de EU biedt om de ontwikkeling in andere landen te stimuleren.

Tijdens de commissievergaderingen houden zij zich bezig met het vinden van oplossingen om omkoping en corruptie tegen te gaan. Hiermee willen ze een goede uitbesteding van de financiële investeringen van de EU verzekeren.

Commissie AFCO

De commissie AFCO (Constitutionele Zaken) gaat aan de slag met de uitbreiding van de Europese Unie. Om een land toe te laten in de Europese Unie moet het voldoen aan de Kopenhagen criteria. De belangrijkste criteria voor kandidaat-lidstaten zijn: Een democratische rechtsstaat met respect voor mensenrechten, een markteconomie en dat het land de bestaande EU regelgeving over zal nemen. Sommige landen vinden dat uitbreiding van de EU erg belangrijk is, anderen vinden dat het een groot risico met zich meebrengt. De commissie AFCO debatteert de komende dagen of het wenselijk is om de EU uit te breiden en onder welke voorwaarden dit allemaal moet gebeuren.

Commissie ECON

Commissie ECON (Economische en Monetaire Zaken) kijkt naar de mogelijkheid een Europese Digitale Euro uit te geven. Deze munt moet net zoals het normale contante geld door de centrale banken zelf worden uitgegeven. De overheid staat garant voor de waarde van dit digitale geld. Hierdoor lopen consumenten en bedrijven lagere risico’s. In deze commissie wordt er gediscussieerd over wie de munt mag gebruiken en wat dat betekent voor de privacy van de gebruikers. Er wordt dus gekeken naar ‘Hoe moet de digitale munt worden ingevoerd in de Eurozone?’

Commissie FEMM

Commissie FEMM (Recht van de Vrouw en Gendergelijkheid) gaat over gelijke behandelingen in de Europese Unie. Jaarlijks geven ongeveer 110 miljoen Europeanen aan publiekelijk te zijn lastiggevallen of geïntimideerd. Dit zijn vooral vrouwen, maar ook mensen van de LHBTQ-gemeenschap. Het gaat om discriminatie op de werkvloer, op school of in de gezondheidszorg. Ook seksueel geweld is een groot probleem. Commissie FEMM debatteert over hoe de Europese Unie de sociale positie van vrouwen en van de LHBTQ-gemeenschap kan verbeteren.

Vorige
Vorige

MEP 2023 dag 2: Vergaderen, gastsprekers en lobbyen! 

Volgende
Volgende

Landen speeches